sobota 29. srpna 2015

Rozhodnutí o (ne)přijetí

Máte po přijímačkách a celí netrpěliví čekáte na výsledek? Neurychlím to (a vím, že takové čekání je strašné!), ale mohu vám dát alespoň pár informací o tom, jak to bude probíhat dál - a to i v případě, že vás nepřijali.

Jak jste se mohli dozvědět již v tomto článku, ihned po přijímačkách se dozvíte pouze kolik jste dostali bodů z testů a zda jste vyhověli - tedy splnili limit pro přijetí. Dostanete také své univerzitní číslo (nebo si ho najdete na přihlášce). Díky němu můžete zjistit informace o výsledcích přijímacího řízení na internetu - pro ty, kteří by to náhodou nevěděli, je to na této stránce (odkaz přímo na oficiální stránku VFU).

Informace o (ne)přijetí se zde objeví v průběhu pár dnů - u hygieny je tento limit většinou kratší, vše byste ale měli zjistit do týdne, max. týdne a půl. Nikdy ne dříve, než uplyne limit pro dodání maturitního vysvědčení a náhradní termíny přijímacích zkoušek. V kolonce rozhodnutí se může objevit několik slovních spojení:
  • předběžně přijat - pokud vím, toto se objevuje pouze na FVHE; tato informace se objeví pouze u několika % nejlepších uchazečů (přesné číslo neznám), zatímco všichni ostatní mají stále nerozhodnuto - ve chvíli, kdy uplyne lhůta pro dodání maturitního vysvědčení, může se text změnit na "přijat na základě přijímací zkoušky" nebo "nepřijat pro nedodání maturitního vysvědčení"
  • přijat na základě přijímací zkoušky - není co dodat, gratuluji! :)
  • nepřijat pro nedostatečnou kapacitu oboru/pro velký počet uchazečů (již si nepamatuji přesnou formulaci) - bohužel, přijetí vám uteklo, jak moc těsně se dozvíte, pokud si rozkliknete konkrétní přihlášku (kromě údajů o získaných bodech je zde napsaný i limit nutný pro přijetí)
O pár dnů později vám dojde i doporučený dopis, ve kterém se znovu dozvíte rozhodnutí a počet bodů nutných ke přijetí. Pokud jste byli úspěšní, dostanete i informace k zápisu (kdy a kde se koná, co si na něj máte přinést a co zařídit) a tzv. návratku. Je to kousek papíru, který musíte z dopisu odstřihnout, vyplnit a poslat zpět na univerzitu. Máte na to čas cca do konce července, pokud byste návratku nezaslali (nebo v ní uvedli, že nastoupit nechcete), uvolní vaše místo pro dalšího uchazeče. Přijetí návratek se nijak nepotvrzuje, zbytečně proto neplašte! :)
Pokud jste se nedostali, můžete poslat odvolání, nicméně to nedoporučuji - příliš se k němu nepřihlíí a hranice se posunuje automaticky! Ve chvíli, kdy na studijním vědí, kolik lidí chce nastoupit (poslalo návratku), doplní stav o další v pořadí. Hranice klesne většinou o 2 - 3 body, na hygieně o více.

Pokud jste se tedy na VFU nedostali, musíte si počkat ještě o něco déle, a to na přelom července a srpna. V tuto chvíli se informace objeví na internetu - pokud jste se po snižování hranice přecejen dostali, objeví se v kolonce rozhodnutí informace "přijat v obnoveném řízení". V nejližších dnech také můžete očekávat telefonát ze studijního, jestli chcete nastoupit. Také vám přijde dopis s informacemi o zápise a návratkou, stejně jako v případě výše. Na její odeslání už ale máte kratší limit (aby se vše stihlo do zápisu). Ten bývá zhruba poslední srpnový týden.

Dozvěděla jsem se i o lidech, kterým prý volai ze studijního těsně před zápisem nebo dokonce po něm, ale ověřené to nemám. Pokud vy ano, určitě napište :)

O tom, jak probíhá zápis se dozvíte zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat